GĘŚ I INNE

Nie sposób nie zauważyć, że w ostatnim czasie podjęto starania, aby w Polsce na świątecznym stole 11 listopada czyli w dniu św. Marcina znów znalazła się gęś.

Od kilku lat chociażby prowadzona jest ogólnopolska akcja „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina”. W internecie dowiedzieć się można o wyższości tłuszczu gęsiego nad innym, a nawet o tym, że pod jakimś tam względem blisko mu – i tu uwaga – do oliwy z oliwek. Nie dziwota zatem, że w supermarketach specjaliści od sprzedaży dawno już doszli do wniosku, że gęś jest tym właśnie czego w sklepie w okolicach wspomnianej daty nie powinno zabraknąć. I Targ Śniadaniowy odbywający się na kilka dni przed 11 listopada na jedno ze swoich haseł reklamowych też wybrał gęś. Tak więc wnioski są takie, że generalnie 11 listopada oraz w jego okolicach jest gęś. I wydawać by się mogło, że jest nuda kulinarna i monotonia… Tak wcale jednak być nie musi. Na wspomnianym Targu Śniadaniowym jest więc m.in. mus z foie gras z mirabelką, parfait z wątróbek gęsich z konfiturą z czarnego bzu, pierś gęsi z sosem figowym i kolendrą, rosół z gęsi, ratatouille z renetą oraz gulasz z żołądków i serc… W tym wyjątkowym dniu i my pozostaniemy w tej kulinarnej monotematyczności. Będzie więc gęś, a do niej dość zwyczajnie czerwona kapusta, choć nie taka całkiem klasyczna oraz żurawina i pieczone jabłka. Ale żeby przełamać nieco tę kulinarną nudę, warto wspomnieć, że działo się w ostatnim czasie, oj działo…

Gęś_foie_gras Pierś_z_gęsi Krewetki_z_czosnkiem
Ślimaki_pieczoneWino_i_sangria

Tapas

Świńskie_uszy

Ślimaki

słodkości_z_Santo_Tome

Sardele

Tapasy

Sałatka_nicejska

Kalmary_w_cieście

Kalmar

Hiszpańskie_śniadanie

Figi

Croissant

churros z czekoladą

2 thoughts on “GĘŚ I INNE

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *